De Turkse regering zou bereid zijn tot het houden van een referendum over de plannen voor het Gezi-park. Dat heeft een woordvoerder van de AK-partij van de Turkse premier Erdogan gezegd, na besprekingen tussen een groep actievoerders en de premier.

Het is onduidelijk wie die actievoerders waren. Volgens demonstranten op het plein voelden zij zich daarom niet vertegenwoordigd door degenen met wie de premier in gesprek ging. De demonstraties in Turkije waren aanvankelijk een protest tegen de bebouwing van het Gezi-park. Na enkele dagen groeiden ze uit tot een demonstratie tegen het beleid van premier Erdogan en zijn 'autoritaire' regeerstijl.

Vreedzaam dialoog

Vannacht veegde de militaire politie het naburige Taksimplein schoon, waar inmiddels een dag of tien wordt gedemonstreerd. De demonstranten trokken zich terug in het Gezi-park, maar volgens sommige bronnen zouden zich alweer demonstranten verzamelen op het plein en in het park.

De Duitse bondspresident Gauck heeft in een telefoongesprek met de Turkse president Gül zijn bezorgdheid geuit over het 'buitensporig' geweld. En VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep alle partijen op tot een vreedzame dialoog. "Protesten moeten vreedzaam zijn en het recht op samenkomst en vrije meningsuiting moeten worden gerespecteerd, want dat zijn de fundamentele beginselen van een democratische staat", zei zijn vertegenwoordiger in New York.

Het comité dat probeert de Olympische Spelen in 2020 naar Turkije te halen, benadrukt dat de protesten in Turkije geen enkel effect zullen hebben op de mogelijkheden om die Spelen te organiseren.

STER reclame