NOS NieuwsAangepast

Wat is Fox?

De nieuwe Fox-zender is een dochter van Fox International Channels, dat zelf weer onderdeel is van News Corporation, het media-imperium van Rupert Murdoch.

Dat wereldwijde imperium omvat meer dan 350 betaalzenders, filmmaatschappijen, meer dan 100 nieuwsbladen en kranten, uitgeverijen. Bekende titels zijn 20th Century Fox, Fox News, The Times, The Sun en Sky. Ook de succesvolle Sky-wielerploeg, met Tourwinnaar Bradley Wiggins wordt gesponsord door Murdochs bedrijf.

News Corp kwam in de zomer van 2011 sterk in opspraak, toen bleek dat de Engelse krant News of the World zich jarenlang schuldig had gemaakt aan afluisterpraktijken.

In Nederland heeft Fox stilletjes al langer voet aan de grond. Behalve betaalzender Eredivisie Live zijn ook National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Foxlife en 24Kitchen van Fox.

Overigens heeft Rupert Murdoch het in Nederland al eens eerder geprobeerd met een familiezender. Dat was eind jaren '90. Het toenmalige Fox sloeg niet aan, ook niet na een naamsverandering tot Fox8. In 2001 werd het kanaal overgedaan aan de SBS-groep, die er Veronica op programmeerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl