NOS NieuwsAangepast

Alicia Keys zet concert Israël door

Zolang het conflict in Israël duurt, geen concerten. Tenminste, dat willen Palestijnse groeperingen. Al langer proberen die groepen te voorkomen dat grote artiesten in Israël komen optreden, meestal met succes. Veel artiesten bleven uiteindelijk weg. Toch gaat het geplande concert van Alicia Keys op 4 juli vooralsnog wél door.

In een petitie van Boycott, Divestment and Sanctionsgroepen (BDS) kunnen mensen hun handtekening zetten om Keys ertoe te bewegen haar concert af te zeggen. BDS-groepen zijn Palestijnen die in het buitenland opkomen voor de rechten van de Palestijnen in Israël. Wegblijven uit Israël is volgens die groepen een sterk politiek statement.

Ze laten zich inspireren door de strijd tegen apartheid in Afrika. Apartheid was het officiële systeem van rassensegregatie tussen 1948 en 1990. De petitie tegen Keys is meer dan 12.500 keer ondertekend.

Even leek het dat erop dat Alicia Keys ook misschien haar concert zou afblazen. In februari had ze deze tweet in haar favorieten gezet:

@aliciakeys your one of my favorite musicians please don't perform in the apartheid state of Israel! ? Mawa (@MawaMe1) 21 februari 2013

Maar die tweet ten spijt: het concert gaat gewoon door. De zangeres zegt dat ze juist wel in het land wil optreden omdat muziek verbroedert. "Ik kijk er naar uit Israël te bezoeken. Muziek is een universele taal die bedoeld is om mensen bij elkaar te brengen". De Facebookgroep Alicia Keys Plays For Peace in Israel is het daarmee eens.

Elvis Costello, Cat Power, Carlos Santana, Eric Clapton, U2, Coldplay, Bruce Springsteen en Massive Attack besloten allemaal wél hun concert te cancelen na de kritiek van de BDS-groepen. Macy Gray trad wel op in 2011 maar zei later dat ze het zeker niet had gedaan als ze toen alle informatie had.

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl