NOS NieuwsAangepast

Merkel bezoekt hoogwatergebied

Bondskanselier Merkel brengt opnieuw een bezoek aan gebieden die zijn getroffen door overstromingen. Merkel kwam aan het begin van de middag aan in Lauenburg, vijftig kilometer ten oosten van Hamburg. Later bezoekt ze Hitzacker in Nedersaksen.

Beide stadjes kampen met de hoge waterstanden in de Elbe. In het historische centrum van Lauenburg staat zo'n 30 centimeter water. Hitzacker is tot nu toe droog gebleven; wel zijn daar honderden mensen geëvacueerd.

Het peil van de Elbe heeft op de meeste plaatsen het hoogtepunt bereikt, maar verwacht wordt dat het water pas dit weekend gaat zakken.

Kritieke toestand

Iets zuidelijker, in Saksen-Anhalt, is de situatie nog altijd kritiek. Bij Fischbeck, waar maandag een dijk doorbrak, stroomt nog steeds water het achterland in. De autoriteiten hebben de bewoners van twee dorpen die door de watermassa worden bedreigd, opgeroepen om te vertrekken.

Vanwege de dijkdoorbraak kan een spoorbrug voor hogesnelheidstreinen niet worden gebruikt. Treinen van Berlijn naar het westen en zuiden van Duitsland rijden via een andere route en met grote vertraging. Ook het treinverkeer naar Nederland heeft last van de stremming. De Duitse spoorwegen weten nog niet wanneer het traject weer kan worden bereden.

Miljarden schade

Duitsland is al bijna twee weken in de ban van het hoge water. Als eerste werd Beieren getroffen, later traden ook rivieren in het oosten en noorden buiten hun oevers.

De schade loopt in de miljarden. Morgen vergadert Merkel met de zestien deelstaatpremiers over een hulpprogramma en de kostenverdeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl