NOS NieuwsAangepast

Rabobank: geen groei in 2014

Voorlopig is er nog geen zicht op economisch herstel. In het nieuwste Economisch Kwartaalbericht voorspelt de Rabobank voor dit jaar een krimp van de economie van 1 procent en voor volgend jaar een stagnerende economie.

De economie zit volgens de Rabobank-economen in de houdgreep van consumenten die nauwelijks nog geld uitgeven en de miljardenbezuinigingen van de overheid in een poging om de begroting weer in lijn met de 3-procentseis van Brussel te brengen.

Aanvullende extra bezuinigingen vindt de Rabobank niet verstandig, omdat dit de negatieve spiraal van lage groei en bezuinigingen in stand houdt en zorgt voor veel economische pijn zoals werkloosheid en faillissementen. "Beter zou zijn als huishoudens iets smakelijkers wordt voorgeschoteld, zodat ze niet alleen trek krijgen in consumeren, maar dat ook daadwerkelijk kunnen."

Rem

Huishoudens lijden koopkrachtverlies door de daling van werkgelegenheid, geringe loonstijgingen en de lastenverzwaringen. Bovendien maakt de waardedaling van de eigen woning veel huishoudens voorzichtig en dat zet een rem op de consumptie.

De exportgroei is de belangrijkste bron van economische groei, maar blijft dit en volgend jaar beperkt. Door de economische problemen in de eurozone blijft de vraag bij onze belangrijkste handelspartners voorlopig achter en dat zet een rem op onze export.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl