NOS NieuwsAangepast

"Eerlijk zijn over lastenverzwaring"

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat het kabinet eerlijk moet zijn over het begrip lastenverzwaring. Volgens de partijen wordt het begrip 'politiek' gebruikt en wordt soms verhuld dat een bezuiniging wel degelijk een lastenverzwaring voor de burgers betekent.

GroenLinks-Kamerlid Klaver: "Als politici zeggen dat ze geen lastenverzwaring meer willen voor de burger, maar ze gaan wel bezuinigen op de overheidsuitgaven, dan kan dat voor de burger wel degelijk extra lasten met zich meebrengen." Als voorbeeld noemt hij het verkleinen van het zorgverzekeringspakket. "Dat is volgens de definitie geen lastenverzwaring, maar het betekent in de praktijk gewoon dat je meer zelf moet betalen."

Loer draaien

"Als je de indruk wekt dat je door bezuinigen op de overheidsuitgaven de burgers ontziet, dan ben je een beetje bezig de burgers een loer te draaien," zegt partijleider Slob van de ChristenUnie. Slob vindt dat politici vooral goed moeten uitleggen wat de gevolgen van bepaalde maatregelen zijn voor de portemonnee van burgers.

SP-Kamerlid Merkies: "Een hoger eigen risico en meer zorgpremie zijn wel degelijk een lastenverzwaring, maar officieel heet het niet zo. Maar wie houd je dan eigenlijk voor de gek? Heel vaak komt een bezuiniging rechtstreeks op het bordje van de burgers terecht."

Definitie lastenverzwaring

Het kabinet moet op zoek naar extra geld om de financiën op orde te brengen. Dat kan grofweg op twee manieren: als overheid minder geld uitgeven en meer geld ophalen bij burgers en bedrijven. Het eerste is 'bezuinigen', het tweede is 'lastenverzwaring'.

Het Centraal Planbureau (CPB), dat de gevolgen van het kabinetsbeleid doorrekent, gebruikt voor lastenverzwaring de volgende definitie: een verhoging van de inkomsten van de overheid door middel van belastingen en socialepremies.

Werkelijkheid

"Definities zijn best relevant, maar je moet ook altijd naar de werkelijkheid achter de maatregelen kijken: wat houden burgers aan besteedbaar inkomen over?", aldus CDA-Kamerlid Van Hijum. Een bezuiniging op de kinderbijslag is volgens de definitie van het CPB geen lastenverzwaring, maar "gezinnen merken dat onmiddellijk in hun portemonnee", zegt Van Hijum.

Ook D66-Kamerlid Koolmees geeft toe dat het betalen van liggeld voor het ziekenhuis burgers wel degelijk geld kost, en als lastenverzwaring kan worden opgevat, al is het dat strikt genomen niet. Koolmees vindt vooral dat het kabinet moet opschieten met het bedenken van maatregelen. "Hoe langer je wacht met echt bezuinigen, hoe groter de kans dat het extra geld via belastingverhogingen moet komen. Dat kost minder tijd."

Tweederde, éénderde

Volgens premier Rutte zijn VVD en PvdA het in ieder geval over één ding eens. De nieuwe maatregelen voor 2014 komen in de verhouding 2/3 bezuinigingen, 1/3 lastenverzwaringen voor burgers. Maar dat wil dus niet zeggen dat de rekening maar voor 1/3 bij de burgers terechtkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl