NOS NieuwsAangepast

Weekers: brievenbusbv's onmisbaar

Staatssecretaris Weekers van Financiën is blij dat cijfers aantonen dat brievenbusfirma's een economisch belang hebben voor Nederland.

Niet missen

Volgens een rapport van de Stichting Economisch Onderzoek leveren ze 3 miljard euro per jaar op. Hij wil die bedrijven daarom niet kwijt: "Ik kan de banen niet missen, en ik kan de belastinginkomsten niet missen."

Belastingparadijs

De brievenbusbv's zijn financiële holdings van multinationals die speciaal in Nederland zijn gevestigd vanwege het belastingvoordeel. Weekers blijft erbij dat dat Nederland geen belastingparadijs maakt: "Het woord belastingparadijs zou ik niet willen gebruiken. Wel heeft Nederland een aantrekkelijk investerings- en vestigingsklimaat."

Wenkbrauwen fronzen

Wel geeft de staatssecretaris toe dat belastingontwijking en belastingontduiking ongewenst zijn en dat hij dat in internationaal verband wil aanpakken. "Ik zie dat er bepaalde geldstromen zijn waarbij je de wenkbrauwen kunt fronsen." Maar hij voelt er niets voor om alleen de bedrijven in Nederland aan te pakken: "We zitten in een economisch lastige tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl