AIVD zwijgt over PRISM
Maakt de AIVD gebruik van het omstreden Amerikaanse spionageprogramma PRISM? Dat is een vraag waar de Nederlandse inlichtingendienst zelf geen antwoord op wil geven. Wel is bekend dat Nederland in eerdere zaken gemakkelijk informatie kreeg van de VS en dat er daarbij niet gevraagd werd naar de herkomst van die informatie.
Uit het jaarverslag van de AIVD over 2012 blijkt dat de organisatie flink investeert in digitale inlichtingsmiddelen. Het gaat dan om het onderscheppen, beheren, verwerken en bewerken van grote informatiestromen. Letterlijk staat er in het verslag dat "de eenheid die zich richt op cyber en signals intelligence inmiddels vaste vormen aanneemt".
Samenwerking
Ook is er in 2012 ingezet op de uitbreiding en verdieping van de samenwerking met een aantal buitenlandse veiligheidsdiensten. Welke dat precies zijn staat er niet bij.
De AIVD verwijst voor de hele PRISM-kwestie naar minister Plasterk.
Toestemming vereist
De digitale burgerrechtbeweging Bits of Freedom maakt zich zorgen over de kwestie. De organisatie wil weten of medewerkers van de AIVD via PRISM zelf informatie kunnen opvragen zonder dat daar toestemming van de minister of een hogere chef binnen de dienst voor nodig is. Om in Nederland informatie over mensen te mogen opvragen is die toestemming namelijk wel vereist. Bits of Freedom eist een onderzoek naar de gang van zaken.
Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben ook al gezegd dat ze opheldering willen over de afluisterkwestie. Ook willen ze weten of de AIVD zelf een eigen versie van PRISM heeft of aan het ontwikkelen is.