NOS NieuwsAangepast

Uitlevering verdachte Eindhoven

De hoofdverdachte van de mishandeling in Eindhoven waarbij een man bewusteloos op straat werd achtergelaten, kan worden uitgeleverd aan Nederland. Het Hof van Cassatie in Brussel heeft het bezwaar van Brent L. tegen zijn uitlevering afgewezen.

L. was minderjarig tijdens de mishandeling. In België worden minderjarigen in principe niet uitgeleverd, maar voor jongeren vanaf 1 6 jaar die zich schuldig maken aan ernstige feiten kan een uitzondering worden gemaakt. Daardoor kunnen ze terechtstaan als meerderjarige. Het hof vindt dat in Eindhoven zeker sprake was van ernstige feiten.

Bijna zeker

Volgens het parket in Brussel is de uitlevering van L., die in België woont, nu bijna zeker. De verdachte kan alleen nog in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar dat gebeurt in dit soort zaken zelden, zegt het parket.

Het parket in Den Bosch laat weten dat er nu afspraken worden gemaakt met de advocaat van Brent L. over de overdracht aan Nederland. Dat moet binnen tien dagen gebeuren. Daarna wordt hij voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Gefilmd

L. was een van de jongeren die in Eindhoven op 4 januari een 22-jarige man op straat mishandelden. De mishandeling werd gefilmd door bewakingscamera's en was op internet te zien. De hoofdverdachte L. zou zijn blijven schoppen toen de man al buiten kennis was.

Drie van de jongeren meldden zich bij de Nederlandse politie. Vijf anderen meldden zich in België. Uiteindelijk besloot justitie vier van de acht verdachten te vervolgen voor poging tot doodslag. Twee van hen kwamen in mei al voor de rechter.

Nederlandse cel

Tegen de twee anderen, Brent L. en Brett S., diende het Openbaar Ministerie een uitleveringsverzoek in.

Het Hof van Cassatie in Brussel besloot in mei dat Brett S. mocht worden uitgeleverd aan Nederland. Daarop meldde hij zich bij de politie. Hij zit in een Nederlandse cel.

Wanneer de rechtszaken tegen de vier verdachten beginnen, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl