NOS NieuwsAangepast

Servië 'zwart gat' inlichtingendienst

De ogen van de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn overal, behalve in Servië, zo lijkt het. Kaarten die het gluurgedrag per land weergeven, tonen Servië als een groot zwart gat.

Op de 'heatmap' van spionageactiviteiten die onder meer werd gepubliceerd in The Guardian zijn de landen van Europa overwegend groen, wat betekent dat de observatie van telefoon- en internetverkeer op een laag pitje staat.

Servië is het enige land dat daar nog een trap onder staat. Het is zwart, een niveau van desinteresse dat gelijk staat aan de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.

Spionnen

Dat wordt niet onverdeeld als een zegen ervaren. Criminoloog Igor Pesic ziet het vooral als een bevestiging van de wijdverbreide overtuiging dat de Verenigde Staten talloze spionnen hebben in het land. "Geen wonder dat Servië niet interessant is, ze weten alles al van ons", vertelde hij de krant Blic.

Een Servische dienst die zich bezighoudt met internetcriminaliteit wijst echter op een positiever scenario. "Het is ook mogelijk dat de Amerikanen zagen dat er bij ons geen potentiële gevaren zijn", zegt onderdirecteur Dragan Jovanovic van de dienst Sbpok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl