NOS NieuwsAangepast

Knippen kipsnavel in 2018 verboden

Het afknippen van snavels bij kippen en kalkoenen in de pluimveehouderij wordt in 2018 verboden. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekendgemaakt.

Dijksma zegt dat ze afspraken heeft gemaakt met de pluimveehouderij en met dierenorganisaties om de maatregel in 2018 in te voeren. Dat is drie jaar eerder dan was gepland. Nog sneller was volgens haar niet mogelijk, omdat de stallen moeten worden aangepast en er "socialere kippen" moeten worden gefokt.

Bloedbad

Nu knippen pluimveehouders vrijwel altijd de snavels van kippen af, omdat de dieren vrij agressief zijn. Als ze de snavels niet zouden afknippen, ontstaat er een bloedbad, zegt Dijksma.

De PvdA-staatssecretaris stuurt een brief aan de Tweede Kamer over het afknip-verbod. Ze wil ook het maximaal aantal uren voor veetransport terugbrengen van 36 naar 8 uur. De Kamer had Dijksma gevraagd om het welzijn van pluimveedieren in Nederland te verbeteren.

Dijksma wil binnenkort haar collega-ministers in de EU overtuigen om ook in andere landen het afknippen van snavels te verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl