NOS NieuwsAangepast

Doden bij protest tegen militie Libië

In de Libische stad Benghazi zijn 25 doden gevallen bij gevechten tussen betogers en aanhangers van milities. Ook regeringstroepen waren erbij betrokken.

Volgens bewoners van de stad in Oost-Libië waren tientallen demonstranten, al dan niet gewapend, naar het hoofdkwartier gegaan van één van de milities. Ze eisten dat de gewapende groepen hun wapens neerleggen en zich onderwerpen aan het centrale gezag in Libië.

Urenlang gevecht

Daarop volgde een urenlang gevecht. Uiteindelijk werden militaire veiligheidstroepen ingezet om de orde te herstellen en het terrein in te nemen. Daarbij kwamen volgens militaire bronnen ook zeker vijf militairen om.

De Libische leider Kadhafi werd bijna twee jaar geleden verdreven door gewapende strijders. Sindsdien is er nauwelijks sprake van overheidsgezag in het land. Milities hebben het in grote delen van Libië nog steeds voor het zeggen.

In de laatste maanden hebben de gewapende groepen met aanvallen op ministeries in Tripoli druk uitgeoefend op de regering. Dat is hen door een deel van bevolking niet in dank afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl