NOS NieuwsAangepast

Regering Curaçao beëdigd

Curaçao heeft een nieuwe regering. Vanmiddag (lokale tijd) werd een nieuwe ploeg onder leiding van Ivar Asjes beëdigd door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede. Het nieuwe kabinet neemt het stokje over van Daniel Hodge, die zes maanden lang een zakenkabinet leidde.

De installatie van de nieuwe regering werd tweemaal uitgesteld; eerst vanwege de moord op Helmin Wiels, daarna omdat de screeningsdocumenten nog niet klaar bleken te zijn.

Na de verkiezingsoverwinning van Helmin Wiels op 19 oktober vorig jaar, trad een zakenkabinet aan dat de begroting van het land weer op orde moest zien te krijgen.

Financiële curatele

Curaçao werd na twee jaar wanbeleid van Gerrit Schotte onder financiële curatele gesteld. Een deel van die aanwijzing werd tijdens de periode Hodge opgeheven. Zo mag Curaçao weer geld lenen.

De nieuwe premier is niet onomstreden. Hij is meermalen in verband gebracht met integriteitskwesties. Hij zou als eilandpoliticus ruim hebben gedeclareerd en overheidsgelden oneigenlijk hebben gebruikt.

Ook speelde hij een dubieuze rol als voorzitter van het parlement na de val van het kabinet Schotte. Ivar Asjes is echter nog nooit veroordeeld en de nieuwe strenge screeningswet vormde kennelijk geen beletsel voor zijn aanstelling.

Coalitie

De nieuwe regering is een coalitie tussen de links nationale partij Pueblo Soberano, de links-liberale partij PAIS, de christen-democratische volkspartij PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.

Hij stapte uit de rechts-liberale PAR om het zakenkabinet mogelijk te maken. De coalitie heeft een minimale meerderheid van 11 van de 21 zetels in het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl