NOS NieuwsAangepast

CBP boos over cyberspionage VS

Het verzamelen van allerlei internetgegevens door Amerikaanse veiligheidsdiensten is een gigantische inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Dat zegt het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Het CBP wil dat Europa opheldering eist van de Amerikanen. "Ik zal eurocommissaris Reding vandaag schrijven", zegt voorzitter Jacob Kohnstamm. Hij is ook voorzitter van de Europese toezichthouders.

Geheim programma

Via een geheim programma zouden Amerikaanse veiligheidsdiensten kunnen kijken naar gegevens van gebruikers van Google, Apple en Facebook. Er zouden bijvoorbeeld e-mails, foto's en chatgesprekken worden verzameld.

"De Amerikanen zeggen dat het alleen om niet-Amerikanen gaat. Daar maak ik me zorgen over", zegt Kohnstamm. Hij heeft er geen problemen mee als er mensen worden nagetrokken tegen wie een serieuze verdenking is. "Maar als het gaat om grootschalige controle, is er echt iets heel ernstigs aan de hand." Kohnstamm noemt dat dubieus en wil een onderzoek.

Verontwaardigd

Ook in de VS verontwaardigd gereageerd gereageerd op het spionageprogramma. Volgens The New York Times bewijst president Obama dat het Witte Huis alle middelen zal inzetten die het in handen krijgt, en waarschijnlijk zal misbruiken. Persbureau AP zegt dat Obama op de voet van George W. Bush is doorgegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl