Bouterse sluit unieke gouddeal

Aangepast

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse regering heeft een belangrijke goudovereenkomst ondertekend met een Canadees mijnbedrijf, Iamgold. De staat koopt zich voor 400 miljoen Amerikaanse dollar in bij de mijnbouwactiviteiten bij de Rosebel-mijn, de belangrijkste goudmijn van Suriname. Jaarlijks wordt er in die mijn voor meer dan een half miljard dollar aan goud gedolven.

President Bouterse beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne in 2010 dat het aandeel uit goud voor de Surinaamse schatkist omhoog zou gaan wanneer hij aan de macht zou komen. Na twee jaar onderhandelen met de Canadezen is het nu zover. In plaats van vijf procent krijgt Suriname dertig procent van de opbrengst. Het land moet zich daarvoor wel inkopen voor honderden miljoenen dollars.

Onderhandelen

"De gesprekken waren hard", zei de topman van Iamgold, Steve Letwin. "President Bouterse is een harde onderhandelaar. Zonder zijn leiderschap had deze overeenkomst er nooit gelegen. Maar ik ben blij met de deal. Er is sprake van een win-win-situatie", aldus de Iamgold-topman.

President Bouterse sprak van een "model-overeenkomst die perspectief biedt voor toekomstige overeenkomsten met buitenlandse bedrijven".

De Surinaamse oppositie vindt de investering riskant. Oppositieleden zeggen dat er geen garantie is dat het geld ooit wordt terugverdiend.

Eigen hulpbronnen

Minister Jim Hok van Natuurlijke hulpbronnen verwerpt de kritiek. Hij is ervan overtuigd dat er de komende jaren nog veel goud in het gebied gewonnen wordt. "Ik denk dat het een goede zaak is dat Suriname zich nu heel bewust in de exploitatie van de eigen hulpbronnen gaat begeven", aldus de minister tegen de NOS.

Er wordt nog onderhandeld over een tweede mega-gouddeal, tussen Suriname en de Amerikaanse multinational Newmont. De concept-overeenkomst van die deal werd vorige maand door het Surinaamse parlement verworpen.

STER Reclame