NOS NieuwsAangepast

Ansaldo: klachten Fyra schande

Treinbouwer AnsaldoBreda heeft opnieuw elke verantwoordelijkheid voor het debacle met de Fyra afgewezen.

Op een persconferentie in Napels gaf het bedrijf de NS en de Belgische NMBS de schuld van de problemen.

Schandalig

"De verklaringen uit Nederland en België zijn schandalig", zei topman Manfelotto van AnsaldoBreda. Volgens hem werkten de Nederlanders en de Belgen tijdens de fabricage van de hogesnelheidstrein niet goed samen.

"Het systeem waarmee onze trein moest communiceren, moest voldoen aan de eisen van twee verschillende landen. Daardoor werd het nog moeilijker", zei hij.

Onderhoud

Het bedrijf verwijt de beide spoorwegen ook dat ze geen dagelijks onderhoud pleegden tijdens de sneeuwval, terwijl dat wel was aanbevolen.

Topman Manfelotto herhaalde de beschuldiging dat de NS bovendien veel te hard door de sneeuw reed. De Italiaanse Fyra-treinen werden half januari stilgezet, nadat ze beschadigd waren geraakt door het winterse weer.

Aantijgingen

Volgens Manfelotto zal AnsaldoBreda alle problemen met de Fyra's oplossen en zullen de treinen voor het eind van het jaar weer rijden. Ook kondigde hij aan alle geleden schade te zullen verhalen op de NS en de NMBS.

De NS wil geen commentaar geven op de aantijgingen van de Italiaanse treinfabrikant. Het bedrijf wil wachten op de reactie van staatssecretaris Mansveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl