NOS NieuwsAangepast

Meer rechten voor Duitse homo's

Door een uitspraak van het Constitutionele Hof in Karlsruhe worden de rechten van homoparen in Duitsland verder gelijkgesteld aan die van getrouwde heterostellen.

Homo's kunnen in Duitsland sinds 2001 een geregistreerd partnerschap aangaan. Voorheen bestonden er grote verschillen tussen deze partnerschappen en reguliere huwelijken. Volgens het hof is dat in strijd met het gelijkheidsbeginsel in de grondwet.

De uitspraak gaat specifiek over de manier waarop het inkomen van een homostel wordt belast. Voor echtparen geldt dat het gezamenlijke inkomen van man en vrouw door tweeën wordt gedeeld en dat hierop het tarief voor de inkomstenbelasting wordt bepaald. Door deze regeling hebben met name echtparen waarbij grote inkomensverschillen tussen man en vrouw bestaan en eenverdieners aanzienlijke belastingvoordelen.

Volledige gelijkheid

Tot nu toe werden homostellen behandeld als alleenstaanden als het om inkomstenbelasting ging. Door de uitspraak van het hof zal de belastingregeling voor gehuwden voortaan ook voor homostellen met een geregistreerd partnerschap gelden. De uitspraak is bovendien met terugwerkende kracht, waardoor alle stellen met zo'n geregistreerd partnerschap sinds de invoering op 1 augustus 2001 alsnog gebruik kunnen maken van het eventuele belastingvoordeel.

De liberale regeringspartij FDP juicht de uitspraak toe. De partij hoopt dat nu de weg open ligt naar volledige gelijkheid voor homostellen.

De FDP betreurt dat de christen-democratische coalitiepartner CDU/CSU van Angela Merkel de gelijkschakeling zo lang heeft geblokkeerd. "Het is treurig dat de CDU/CSU niet uit zichzelf bereid was tot een wetswijziging. Nu hebben ze onder dwang alsnog het nakijken", zei FDP-prominent Patrick Döring.

Symbolisch

Ook de Duitse bond voor homo's en lesbiennes, LSVD, is zeer verheugd over de uitspraak. De bond is blij dat het hof de regering wederom "bijles in grondrechten" heeft gegeven.

"We hebben heel lang moeten wachten op deze uitspraak. Alles bij elkaar heeft het proces elf jaar geduurd. Maar nu hebben we ook symbolisch een hele belangrijke overwinning geboekt omdat wordt erkend dat ook homoseksuelen een familie kunnen vormen", zei Renate Rampf van de LSVD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl