NOS NieuwsAangepast

Gestolen auto's minder vaak terug

Door binnenlandredacteur Babette olde Hanhof

Gestolen auto's worden steeds minder vaak teruggevonden. Een op de drie wagens komt uiteindelijk terug bij de rechtmatige eigenaar. En die gestolen auto's worden vaker gebruikt om ernstige delicten mee te plegen.

Dat blijkt uit een rapport van bureau Beke in opdracht van onder meer de Nationale Politie, de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) en het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Professioneler

Autodieven zijn volgens de onderzoekers steeds professioneler geworden en beter georganiseerd.

Ze beschikken over betere apparatuur om 'jonge' (maximaal 3 jaar oud), snelle (meer dan 200 pk) en goed beveiligde auto's buit te maken. Het aantal diefstallen van deze auto's is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 14 procent toegenomen.

Deze wagens worden onder meer ingezet bij overvallen en bij ram- en plofkraken. Vaak verdwijnen ze naar het buitenland, vooral naar landen in Oost-Europa.

Daling diefstallen

Jaarlijks verdwijnen er rond de 17.000 motorvoertuigen uit Nederland. Dat aantal is na een flinke daling begin deze eeuw de laatste jaren vrij stabiel.

Uit cijfers van de AVc is op te maken dat in Nederland iedere dag gemiddeld 46 voertuigen worden gestolen, waarvan 31 personenauto's.

Schade groter

De totale schade door die diefstallen wordt wel steeds groter. Gegevens van het Verbond van Verzekeraars laten zien dat diefstal van voertuigen tot en met drie jaar oud verzekeraars vorig jaar meer dan 100 miljoen euro kostte. Dit is een stijging van 56 procent ten opzichte van 2011.

De schade als gevolg van gestolen auto-onderdelen en goederen uit auto's, bedraagt 350 miljoen euro. Het gaat dan om onder meer navigatieapparatuur, winterbanden en airbags, maar ook braakschade is meegeteld.

Unieke markering

Om voertuigdiefstal tegen te gaan moet de Europese Commissie de markering van auto's met unieke codes zo snel mogelijk wettelijk verplicht stellen. Dat zegt professor Jan van Dijk, emeritus-hoogleraar criminologie aan de universiteit van Tilburg.

"Een dergelijke maatregel kan tot een halvering van het aantal voertuigdiefstallen leiden", zegt Van Dijk. "Dat kan je al bereiken met een investering van 15 euro per voertuig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl