NOS NieuwsAangepast

Aanmoedigingen klinken op Alpe

Door redacteur Marjolein Bax

Op de tweede dag van het evenement Alpe d'HuZes in Frankrijk, gaan opnieuw duizenden Nederlanders de berg op. Gisteren beklommen zo'n 3000 mensen de Alpe d'Huez, met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Vandaag zijn dat er naar verwachting 5000.

De NOS en NCRV laten vandaag drie korte impressies zien van het evenement om 13:15 uur, 13:50 uur en 17:50 uur. Vanavond zijn er twee langere uitzendingen van 19:30 tot 19:55 uur en van 20:30 uur tot 21:20 uur. De uitzendingen zijn te zien op Nederland 1 en via NOS.nl.

Enthousiast publiek

Bij de Tour de France verzamelen zich altijd veel Nederlanders in bocht 7 van de Alpe maar tijdens Alpe d'HuZes zijn alle 21 haarspeldbochten oranje gekleurd. De hele berg barst van de Nederlanders. De vele toeschouwers schreeuwen de fietsers en renners naar boven.

Ook Manoeka Ritzen stond gisteren aan de kant de deelnemers aan te moedigen. Vandaag loopt ze zelf de berg op samen met haar Limburgse team 'Fietserenne veur lueve!'. Het team gaat voor een opbrengst van 50.000 euro. Manoeka wil drie keer de berg beklimmen. Ze heeft, net als de andere sportievelingen, een reden om naar boven te fietsen. Twee van haar vriendinnen hebben borstkanker, haar schoonmoeder heeft huidkanker en haar vader overleed aan de ziekte.

Emotionele bagage

Ralph van de Waal is als 8-jarige één van de jongste deelnemers die de berg op fietst. De afgelopen periode heeft hij zich goed voorbereid door hoge heuvels te beklimmen, lange ritten te maken en een lange tijd op hoge snelheid te fietsen.

Ralph fietst speciaal voor zijn vader de berg op, die vijf jaar geleden overleed aan kanker. Zijn moeder loopt met hem mee. Ralph haalt net als de anderen deelnemers ook geld op voor het kankeronderzoek. Hij heeft al een kleine 3000 euro bij elkaar en daar komt nog een volle collectebus bij.

Marit Cuppen en Mike van Eeuwijk rennen de berg op. Zij doen dit speciaal voor Tilly, de moeder van Marit, die ze twee jaar geleden verloor door kanker. De vele toeschouwers en hun aanmoedigingen langs de route hebben ervoor gezorgd dat Marit en Mike de finish hebben gehaald.

''Iedereen fietst met een gedachte''

Geertje en Ilse moedigen hun echtgenoot en vrienden aan die fietsen onder de naam 'Terwissel Top'. De man van Ilse vocht twee jaar lang tegen kanker en is sinds maart van dit jaar schoon verklaard. Hij is voor de eerste keer de berg opgefiest maar wil nog twee keer naar boven. De vriendinnen van Ilse vinden het erg bijzonder om er bij Alpe HuZes bij te zijn. ''Iedereen fietst hier met een gedachte, vaak is die triest. Maar gelukkig is die soms ook positief, zoals bij de man van Ilse.''

Naast de supporters op de berg zorgt de vele muziek ook voor de nodige positieve energie. Met zestien muzikanten is de boerenkapel 'De Zwiebel' vanuit Den Haag naar de Alpe d'Huez gekomen om de fietsers met muziek aan te moedigen. Voorzitter Frans Rietbroek vindt het belangrijk dat ze kunnen helpen met het inzamelen van geld voor onderzoek naar kanker. De groep biedt dan ook niet alleen muzikale ondersteuning, maar hebben ook een cheque bij zich van 11.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl