NOS NieuwsAangepast

Samsom: ik ken voorkeur VVD

PvdA-leider Samsom heeft terughoudend gereageerd op de uitspraken van VVD-fractievoorzitter Zijlstra, die vindt dat het kabinet extra moet snijden in de zorg, uitkeringen en toeslagen.

"Ik ken de voorkeur van de VVD," zo laat Samsom via zijn woordvoerder weten. "De PvdA geeft prioriteit aan het vinden van een gezamenlijk en breed gedragen antwoord op de crisis, waardoor mensen weer aan het werk komen."

Gerichter bezuinigen

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt vandaag in een interview met het Financieel Dagblad dat het kabinet gerichter moet bezuinigen, in plaats van te korten over de hele linie. "Consumptieve uitgaven zoals zorg, uitkeringen en toeslagen nemen nog altijd toe. Daar moet dus iets tegen gedaan worden," aldus Zijlstra. Posten als onderwijs, veiligheid en infrastructuur moeten zoveel mogelijk worden ontzien, vindt de VVD.

D66 vindt het goed dat de VVD prioriteiten aangeeft voor het nieuwe bezuinigingenpakket. Het kabinet moet volgend jaar waarschijnlijk 6 miljard bezuinigen. D66-partijleider Pechtold vindt het wel jammer dat Zijlstra de hervorming van de arbeidsmarkt niet naar voren wil halen. "Ondertussen gaat kostbare tijd verloren. Waarom ligt er nog steeds geen voorstel op tafel van het kabinet of de coalitie?"

CDA-leider Buma zegt vooral te willen weten wat het kabinet gaat doen en is niet geinteresseerd "in beschietingen vooraf". PVV-leider Wilders vindt dat de VVD Nederland verder kapot wil bezuinigen, zo laat hij in een tweet weten. "Weer geen woord over belastingverlaging. Snij in miljarden voor ontwikkelingssamenwerking en de EU!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl