"Veel geld Alpe d'HuZes ongebruikt"
Veel geld dat wordt opgehaald met het evenement Alpe d'HuZes wordt niet gebruikt voor onderzoek in de strijd tegen kanker, maar ligt als slapend geld op de plank. Dat is kritiek die het Financieele Dagblad optekent uit de onderzoekswereld.
Gisteren en vandaag beklimmen 8.000 sporters de Alpe d'Huez meerdere keren om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Volgens de krant werd in zeven edities van het evenement meer dan 75 miljoen euro opgehaald, 37 miljoen daarvan wordt niet ingezet omdat volgens onderzoekers de focus van de stichting Alpe d'HuZes te beperkt is.
Selectiecriteria onduidelijk
Kankeronderzoekers zeggen tegen het FD dat het subsidiebeleid van de stichting zo stringent is, dat ze niet meer de moeite nemen om een voorstel in te dienen.
Het KWF dat de ingediende onderzoeksprojecten beoordeelt, erkent dat de procedures voor het aanvragen van subsidie te wensen over laat. Het systeem is ingewikkeld, de selectiecriteria zijn onduidelijk en de doorlooptijd tussen vooraanmelding en voorstel is vaak te lang. Dit jaar zouden de procedures moeten worden aangepast.
Heel kritisch
Johan de Waal, de voorzitter van de stichting Alpe d'HuZes, laat in een reactie weten dat 45 miljoen van de in totaal 75 miljoen euro al is toegekend. Daarnaast zitten er onderzoeksvoorstellen voor in totaal 41 miljoen euro in de beoordelingsfase. "Daarvan wordt dit jaar zeker 21 miljoen euro toegekend", aldus De Waal. "Maar we zijn wel heel kritisch over onderzoeksvoorstellen, want we willen dat wetenschappers met innovatieve voorstellen komen waar de patiënt wat aan heeft."
De kritiek op de procedure van het subsidiebeleid is volgens De Waal achterhaald. "De procedure is al aangepast, zo zijn de vooraanmelding en de hoofdaanmelding samengevoegd. Daardoor duurt de hele procedure nu al drie maanden korter".
- liveblog
Ziekenhuisbaas niet verheugd om versoepelingen • 'Brandstichters teststraat Urk werden betaald'
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 20 april.
Winkels rekenen op versoepeling: 'Eindelijk af van winkelen op afspraak'
Het advies aan klanten wordt om alleen te komen. Bij meer winkels komt er personeel bij de deur te staan.
Tjeenk Willink ontvangt fractieleiders, BBB wil platteland niet volbouwen
Gisteren zei de informateur dat de fracties het eerst eens moeten worden over belangrijke onderwerpen die moeten worden opgelost.