Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) negeert bij het innen van boetes de beslagvrije voet, waardoor mensen in ernstige financiële problemen komen. Daarvoor waarschuwt de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening MOgroep het CJIB in een brandbrief.

De beslagvrije voet is een deel van het inkomen, pensioen of andere uitkeringen waarop deurwaarders geen beslag mogen leggen. Zo wordt gewaarborgd dat huishoudens nog geld overhouden om van te leven. Het minimum ligt op zo'n 90 procent van het bijstandsniveau.

Bestaansminimum

Begin dit jaar waarschuwde de Nationale ombudsman al dat de overheid onvoldoende rekening houdt met de persoonlijke situatie van burgers bij het innen van schulden. Volgens ombudsman Brenninkmeijer weten overheidsinstanties vaak niet wat de beslagvrije voet van een schuldenaar is.

Het CJIB mag openstaande verkeersovertredingen en strafrechtelijke boetes zonder dwangbevel inhouden op onder meer het loon, het pensioen en de voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting. Maar in het laatste geval houdt de organisatie geen rekening met de beslagvrije voet.

Volgens de MOgroep overtreedt het CJIB daarmee de wet en komen mensen zo onder het bestaansminimum terecht. De organisatie roept het CJIB op om de werkwijze aan te passen en de onterecht geïnde bedragen terug te storten.

STER reclame