NOS NieuwsAangepast

Geweld in het uitgaansleven, hoe erg is het?

De schokkende beelden uit Eindhoven en Oosterhout staan bij velen nog op het netvlies gebrand. Zijn dit uitschieters, of is dit hoe het er echt aan toegaat tijdens het stappen? Tv-programma EenVandaag zocht het uit en vroeg 2.123 jongeren tussen de 12 en 24 jaar naar agressie tijdens het uitgaan.

Wat blijkt? Veel jongeren hebben met agressief gedrag te maken wanneer ze een bezoekje brengen aan een club of kroeg. Zo ziet één op de vijf bijna altijd een vechtpartij. Eén op de tien geeft daarnaast aan zelf geslagen of geschopt te zijn.

Acht op de tien jongeren waren het afgelopen jaar minimaal één keer getuige van agressie op een stapavond. In 85 procent van de gevallen is dat verbaal geweld, maar 62 procent zag ook dat er geslagen en geschopt werd.

Wie niet zelf te maken kreeg met agressie, zag het wel gebeuren. Eén op de vijf jongeren zegt in de enquête vrijwel elke uitgaansavond wel een vechtpartij te zien. Bijna alle ondervraagden vinden dat justitie camerabeelden van verdachten openbaar moet maken, omdat het opsporen van de dader belangrijker is dan de privacy. Meer uitkomsten van het onderzoek zie je hier:

"Met scooterhelm geslagen"

Het overkwam Marjolein toen ze 16 jaar oud was. Zij stond samen met haar vriend en zijn broer te wachten op wat vrienden, nadat ze een drukke kroeg ontvlucht waren. Twee andere meisjes begonnen zich agressief naar hen te gedragen. Toen Marjolein wegliep, werd ze met een scooterhelm op haar achterhoofd geslagen. Ze had enkele weken last van hoofdpijn en duizeligheid.

De 20-jarige Luc kwam er na een avond stappen in Tilburg nog erger vanaf. Toen hij op weg was naar huis ging zijn fiets kapot. Twee jongens onder invloed - waarschijnlijk van drugs - stapten op hem af en begonnen zijn fiets in elkaar te trappen. Toen Luc daar wat van zei, kreeg hij een harde vuistslag in zijn gezicht. Gevolg: een op twee plekken gebroken onderkaak.

Wetsvoorstel

Tijd voor een wetsvoorstel, vindt minister Opstelten van Veilligheid en Justitie. Hij wil geweld onder invloed van drank en drugs strenger bestraffen. Om de straf op grond van alcohol- of drugsgebruik zwaarder te maken, moeten er bij verdachten van geweld drugs- en alcoholtesten worden afgenomen.

Volgens onderzoek van het ministerie is vooral alcohol een factor bij geweld in het uitgaansleven. Wanneer blijkt dat alcohol of drugs in het spel is, kan het OM een hogere straf eisen.

Door: Ben/Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl