NOS NieuwsAangepast

Overstromingen in Centraal-Europa

In Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland zijn duizenden mensen geëvacueerd vanwege overstromingen en hevige regenval. In Tsjechië zijn zeker twee doden gevallen. In Duitsland worden enkele mensen vermist.

De Tsjechische premier Necas heeft voor een groot deel van het land de noodtoestand afgekondigd. Vooral in het noorden en zuiden van Tsjechië moesten mensen hun huis uit.

Zo´n 300 militairen proberen te voorkomen dat het historische centrum van de hoofdstad Praag blank komt te staan. Vanwege het hoge waterpeil van de Moldau is de beroemde Karelsbrug in Praag gisteren gesloten. Ook ligt een deel van het openbaar vervoer plat.

Duitsland

In het zuiden en oosten van Duitsland is in een aantal steden het rampenplan in werking getreden. In de Beierse stad Passau bereikte de Donau een waterpeil van 11 meter 30. Dat is het het hoogste peil in juni in meer dan honderd jaar. Normaal in juni is 4 meter 50. Een groot deel van de binnenstad staat onder water.

In Thüringen is het stadje Gößnitz ontruimd. Vierduizend mensen moesten hun huis uit. In de plaats komen de rivieren Pleiße en Meerchen bij elkaar.

Ook in Oostenrijk zijn honderden mensen geëvacueerd vanwege overstromingen en kleine aardverschuivingen. Een reddingswerker kwam bij zo'n aardverschuiving om het leven.

Meteorologen verwachten dat de regenval de komende dagen afneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl