NOS NieuwsAangepast

Zware onlusten in Turkse steden

In Istanbul en in andere Turkse steden zijn tot diep in de nacht rellen geweest. Rond het centrale Taksimplein in Istanbul vochten betogers urenlang met agenten. Er werd met stenen gegooid en de politie gebruikte waterkanonnen en traangas.

Om te voorkomen dat de politie op het Taksimplein kan komen, hebben betogers barricaden opgeworpen, zegt correspondent Bram Vermeulen. De rellen in Istanbul waren vooral in de buurt van het kantoor van premier Erdogan. Voetbalsupporters zijn daar al een aantal dagen geleden begonnen met rellen. De politie wist te voorkomen dat de betogers bij het gebouw kwamen.

"Rennende veldslag"

Ook in andere Turkse steden waren gisteravond en vannacht onlusten, onder meer in de hoofdstad Ankara, Izmir, Adana en in Antakya, niet ver van de Syrische grens.

"De demonstranten zeggen: nu moeten we onze broeders gaan helpen", zegt Bram Vermeulen. "Je ziet dat de strijd en het doel verschuiven. Van een protest dat begon met een paar bomen die gered moesten worden, is het nu een rennende veldslag geworden."

Dictator

Het protest in Turkije begon vorige week op het Taksimplein. Betogers protesteerden aanvankelijk tegen bouwplannen in een park bij het plein, maar de onvrede richt zich inmiddels, meer in het algemeen, op de regering van premier Erdogan. Erdogan zou zich opstellen als dictator. De premier verwierp die kritiek en deed de betogers af als extremisten.

Bij de gewelddadige protesten zijn de afgelopen dagen verspreid over Turkije meer dan 1700 mensen opgepakt. In bijna zeventig Turkse steden gingen mensen de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl