NOS NieuwsAangepast

Erdogan: ik ben geen dictator

De Turkse premier Erdogan verwerpt alle kritiek op wat wordt genoemd zijn autoritaire manier van regeren. De protesten tegen de premier duren nog steeds voort; demonstranten vergeleken Erdogan met een sultan en beschuldigden hem ervan een dictator te zijn. De premier doet de demonstranten af als extremistische randgroeperingen.

Gisteravond maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat bij demonstraties in tientallen steden 79 mensen gewond zijn geraakt. In totaal zijn bijna 950 mensen aangehouden, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken bij meer dan 90 demonstraties.

Sit-in

De betogingen begonnen als protest tegen de bouwplannen voor een winkelcentrum in een park bij het Taksim-plein in Istanbul. De betogingen werden heftiger nadat de politie met geweld had ingegrepen bij een sit-in die was georganiseerd om het rooien van bomen in het park tegen te gaan. De afgelopen drie dagen liepen ze uit op protesten tegen de regering van premier Erdogan, ook in andere steden.

Vannacht waren de protesten wat afgenomen, maar vandaag zijn weer honderden demonstranten het Taksim-plein op gestroomd, en op een plein in de hoofdstad Ankara zijn zo'n 1500 mensen bij elkaar.

In het park in Istanbul waar het allemaal om is begonnen, zit nu een bonte verzameling demonstranten, meldt correspondent Bram Vermeulen. Onder hen zijn verschillende groepen, zoals feministen, nationalisten, socialisten en Koerden. Demonstranten vragen om het ontslag van de premier. Volgens betogende Turken wordt de demonstratie door de Turkse pers doodgezwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl