NOS NieuwsAangepast

Demonstratie voor klokkenluider VS

Door redacteur Simone Tukker

Op elke straathoek van Fort Meade in de Amerikaanse staat Maryland staat een surveillancewagen van de militaire politie. Morgen begint hier op de legerbasis het proces tegen Bradley Manning. De militair wordt verdacht van het lekken van zo'n 700.000 documenten naar klokkenluidersorganisatie WikiLeaks.

Sinds zijn arrestatie ruim drie jaar geleden heeft Manning steunbetuigingen gekregen uit heel de wereld. In de dagen voorafgaand aan het proces verzamelen medestanders van Manning zich bij de basis voor een laatste protestactie.

Opsluiting

"Wij zijn allemaal Bradley Manning", klinkt het herhaaldelijk door de luidspreker. De demonstranten zijn het over een ding eens: Manning is onschuldig.

"Wat Bradley heeft gedaan, was juist", zegt Katie. "Mensen moeten opkomen voor de waarheid en wanneer ze dat doen, moeten wij achter ze staan. Daarom ben ik hier."

Er is de afgelopen jaren veel kritiek geweest op Mannings behandeling, die "onmenselijk" zou zijn. Zo moest hij ruim twee jaar doorbrengen in eenzame opsluiting en heeft het jaren geduurd voordat zijn proces begon.

Niets fout

De spandoeken met 'Bradley is a hero' zijn niet aan te slepen. Voor de mensen hier is Manning een echte held en een voorbeeld. "Bradley heeft grote persoonlijke risico's genomen om de waarheid te laten zien. Ik kan alleen maar hopen dat ik hetzelfde doe als ik me in een vergelijkbare situatie zou bevinden", zegt Vincent.

Kate is er even bij gaan zitten. "Ik ben zwanger, dus ik moet opletten. Maar dit is ook precies de reden dat ik hier ben: dit is niet de wereld waarin mijn kinderen moeten opgroeien. Bradley heeft niks fout gedaan en we eisen zijn vrijlating."

Bekentenis

Bij een pro-formazitting eind februari bekende Manning schuld op 10 van de 22 punten uit de aanklacht tegen hem. Het zijn allemaal minder zware strafbare feiten, waarvoor hij maximaal 20 jaar cel kan krijgen.

Manning is ook aangeklaagd voor het verlenen van hulp aan de vijand. Als de krijgsraad hem daarvoor schuldig verklaart, kan hij levenslange gevangenisstraf krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl