NOS NieuwsAangepast

Onrust in Turkije duurt voort

In grote steden in Turkije is het vannacht opnieuw onrustig geweest. In Istanbul en Ankara werden door demonstranten brandjes gesticht. Ook werd er met stenen gegooid. De politie probeerde de betogers met traangas en pepperspray te verspreiden.

In Istanbul was het onrustig bij het kantoor van premier Erdogan en in Ankara in de centraal gelegen wijk Tunali. Rond het Taksimplein, in Istanbul, waar de politie zich gisteren terugtrok, bleef het redeljk rustig.

Andere steden

De onlusten begonnen een paar dagen geleden in Istanbul. Demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen plannen voor de bouw van winkels en appartementen in een park in Istanbul.

Inmiddels hebben de protesten een veel algemener karakter gekregen en zijn ze overgeslagen naar andere steden. Het zijn nu vooral betogingen tegen de regerende AK-partij van premier Erdogan. Die heeft het land de laatste jaren een veel duidelijker islamitisch karakter gegeven.

Hard optreden

De politie treedt hard op tegen de demonstranten. Minister Güler van Binnenlandse Zaken maakte zaterdag bekend dat er in het hele land 939 mensen zijn opgepakt.

De felheid waarmee de politie de protesten neerslaat heeft veel Turken verbaasd. Het heeft ook tot afkeurende reacties in het Westen geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl