De Tweede Kamer voelt op dit moment niets voor een onderzoek naar de gang van zaken rond het strafrechtelijk onderzoek naar VVD´er Jos van Rey. Dat blijkt uit reacties van PvdA, D66, SP, CDA en VVD.

De van corruptie verdachte VVD-politicus pleitte vanmorgen voor zo'n onderzoek. Volgens hem maakt het OM grote fouten en is hij al "bij voorbaat schuldig".

Toestemming

Wethouder en Eerste Kamerlid Van Rey legde in oktober 2012 zijn politieke functies neer vanwege een strafrechtelijk onderzoek. De Rijksrecherche viel toen zijn huis binnen en doorzocht ook het stadhuis.

Van Rey zegt nu dat hij van de recherche gehoord heeft dat de toenmalige ministers Opstelten van Justitie en Spies van Binnenlandse Zaken daarvoor toestemming hebben verleend. "Als dat klopt, gaat het om een politieke afrekening", aldus Van Rey in De Telegraaf.

Verbazing

CDA-Kamerlid Oskam zegt de uitspraken van Van Rey "met stijgende verbazing" te hebben gelezen. Oskam beklemtoont dat het Openbaar Ministerie in Nederland zelfstandig besluiten neemt. "De verantwoordelijke minister wordt geïnformeerd en zeker als het om een lid van de Eerste Kamer gaat." Volgens Oskam is dat hier gebeurd en is dat niet meer dan logisch.

PvdA, D66, SP en CDA voelen geen van alle, zolang het strafrechtelijk onderzoek nog loopt, voor het onderzoek waar Van Rey voor pleit. Volgens PvdA-Kamerlid Recourt gaat Van Rey "tien stappen te snel".

STER reclame