NOS NieuwsAangepast

Alle asielzoekers uit Vluchtkerk

In Amsterdam is de ontruiming van de Vluchtkerk afgerond. Er zaten er meer dan honderd asielzoekers, die voor morgen weg moesten zijn. Ze hebben 225 euro per persoon gekregen voor levensonderhoud. Dat geld komt uit een speciaal potje van de gemeente.

Een medewerker van de Vluchtkerk heeft de deur op slot gedaan, nadat de laatste asielzoeker het pand verlaten had. Met tegenzin, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Een klotegevoel, want je stuurt de mensen op straat. We ruimen hier de rotzooi van een inhumaan asielbeleid op."

De laatste groep asielzoekers verliet rond 16.30 uur de Vluchtkerk. Woningbouwvereniging Rochdale heeft vier huizen beschikbaar gesteld, om een aantal vluchtelingen in op te vangen.

Het is niet bekend hoeveel mensen er gebruik van mogen maken en waar de andere asielzoekers worden ondergebracht. Een grote groep is met bussen naar een kraakpand in Amsterdam-West gebracht. Ze zijn van plan om daar te overnachten.

Somalië, Sudan en Ethiopië

Eigenlijk moest de groep de kerk acht weken geleden al verlaten, maar burgemeester Van der Laan regelde met de eigenaar van het pand dat ze langer langer mochten blijven.

De groep zat eerst in een tentenkamp in Amsterdam-West, maar moest daar in november weg. Het zijn uitgeprocedeerde asielzoekers die aandacht willen vragen voor hun situatie. De asielzoekers komen uit onder meer Somalië, Soedan en Ethiopië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl