NOS NieuwsAangepast

'Rutte omzeilt eigen regels'

De uitspraak van premier Rutte dat er al sinds 1815 in augustus een begroting wordt gemaakt is onwaar en onzin. Dat zegt CDA Tweede Kamerlid van Hijum. "Rutte omzeilt zijn eigen begrotingsregels, waarin staat dat de hoofdbesluitvorming in het voorjaar plaatsvindt".

In regel vier van de begrotingsregels die via de site van Rijksoverheid.nl te vinden zijn staat: "Besluitvorming over de hoofdlijnen van de uitgaven- en inkomstenkant van de begroting vindt plaats in het voorjaar bij het hoofdbesluitvormingsmoment".

Tot nu toe bereidde het kabinet zich voor op 4,3 miljard aan nieuwe bezuinigingen en een streefpercentage van 3 procent voor het begrotingstekort. Gisteren zei de Europese Commissie (EC) dat Nederland zes miljard moet bezuinigen om aan die regels te voldoen. Rutte zei niet verrast te zijn door de cijfers, maar benadrukte dat het kabinet geen extra haast gaat maken met de begroting

"Niet handig"

Niet alleen vindt het CDA de uitspraak van Rutte over 1815 onjuist, hij is ook "niet handig". Van Hijum: "Het is heel erg slecht dat het kabinet in deze omstandigheden besluitvorming uitstelt. "Vorig najaar waren er al signalen dat de economie niet goed ging. Toen zei het kabinet te wachten op de voorjaarcijfers. In het voorjaar werd eerst een pakket van ruim 4 miljard samengesteld, dat vervolgens om een sociaal akkoord te sluiten weer werd uitgesteld" aldus van Hijum.

"Met de uitspraken eerder dat de economie wellicht weer zou aantrekken, en gisteren zo'n opmerking dat er al sinds 1815 in augustus begrotingen worden opgesteld, wordt het er niet beter op. Met zijn ongefundeerde optimisme houdt Rutte iedereen voor het lapje", aldus van Hijum.

Prinsjesdag

Het ministerie van Algemene Zaken laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de kritiek. Er is "geen enkele sprake van dat het nu anders gaat dan andere jaren", aldus een woordvoerder van Rutte.

Het kabinet heeft "net als ieder voorjaar ook dit jaar weer een hoofdbesluitvormingsmoment in het voorjaar gehad. Daarvan is het deel over 2013 gedeeld met de Kamer via de Voorjaarsnota. De begroting voor volgend jaar wordt als altijd definitief vastgesteld in augustus waarna het via de Miljoenennota naar buiten wordtgebracht op Prinsjesdag". Volgens de woordvoerder van Rutte gaat het al "sinds mensenheugenis zo".

"Het enige wat anders is dan andere jaren, is dat er al een eerste aanzet is gemaakt voor een mogelijk aanvullend pakket voor 2014. Dit in verband met de buitensporige tekortprocedure. Dit alles om de besluitvorming voor de definitieve begroting zorgvuldig voor te bereiden". aldus de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl