NOS NieuwsAangepast

Privéfotografie Zweden aan banden

In Zweden gelden vanaf 1 juli strengere regels voor het publiceren van foto's en filmpjes in de privésfeer. De nieuwe wet is bedoeld om het verspreiden van foto's tegen iemands wil via internetdiensten als Twitter, Facebook en YouTube tegen te gaan.

In principe mogen er op straat, in de tuin of bijvoorbeeld op privéfeestjes geen foto's of filmpjes worden gemaakt zonder toestemming van de betrokkenen. Hoe dat in de praktijk moet op een groot feest met harde muziek, is nog onduidelijk.

Uitzondering

Voor nieuwsgaring door journalisten en persfotografen wordt in de wet een uitzondering gemaakt, maar die beroepsgroep is toch bang voor het inperken van de persvrijheid. De Zweedse journalistenbond noemt de wet op dit punt onduidelijk.

De regering wil met de nieuwe fotografiewet voorkomen dat het privéleven van Zweden zomaar met iedereen wordt gedeeld. Mensen die tegen hun wil op zulke foto's komen te staan, krijgen meer mogelijkheden om de fotograaf aan te klagen. Op overtreding staat een boete of een celstraf van maximaal twee jaar. Ook het fotograferen en filmen van pesterijen op straat valt onder de wet.

Op Zweedse scholen geldt al langer een fotografie- en filmverbod, vooral om de privacy van de kinderen te beschermen. Daar mogen ouders bijvoorbeeld ook het kerstspel van hun kind niet filmen als de directeur bang is dat er ook anderen worden afgebeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl