Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun bezoek aan Gelderland afgesloten, op de tweede dag van hun serie provinciebezoeken. Net als tijdens het bezoek afgelopen dinsdag aan Groningen en Drenthe stonden er veel presentaties, muziek, dans en theater op het programma.

In Duiven werd het paar vanochtend om 9 uur ontvangen door commissaris van de koning Cornielje. Bij het gemeentehuis volgde een begroeting door de schutterijen uit De Liemers met een vendelhulde. Het koningspaar liep vervolgens over alle vaandels, een voorrecht dat alleen is weggelegd voor bisschoppen, koningen en koninginnen.

Er volgde een wandeling waarin de geschiedenis van Duiven, dat dit jaar 200 jaar bestaat, werd getoond. 200 kinderen hadden een jubileumdans ingestudeerd. Ook bekeek het paar een tentoonstelling met de winnende kunstwerken van een staatsieportrettenwedstrijd.

Introdans

In Arnhem werd het paar ontvangen in het provinciehuis. Daar spraken ze onder andere met Gelderlanders die zich hadden opgegeven om bij de inhuldiging te zijn, maar niet waren uitgekozen. Vanaf het balkon zwaaiden Willem-Alexander en Máxima naar het publiek.

Net als in Duiven waren ook in Arnhem veel mensen op de been om het koningspaar te zien. Er werd veel gezwaaid, gejuicht en gezongen ('Oranje boven') en het paar schudde onderweg tientallen handen.

Op de markt liet de stad het aanbod zien op het gebied van cultuur, sport, musea en mode. Het paar keek naar een dans van het gezelschap Introdans op muziek van het Gelders Orkest. Ook het Airborne Museum, het Openlucht Museum, Museum Bronbeek, Burger's Zoo en Sportcentrum Papendal presenteerden zich op de markt. De Arnhemse modeacademie liet een aantal creaties zien op een catwalk. Verder was er muziek van de Arnhemse dj Samsom.

Koets

Het gezelschap vervolgde het bezoek in Oosterbeek, waar lokale en regionale artiesten zich in een kwartiertje mochten presenteren op de kunstmarkt.

In Wageningen werd het koninklijk paar ontvangen in Hotel de Wereld. Op het 5 mei Plein zongen kinderen een lied waarin ze de nieuwe koning succes wensten. In een open koets maakten Willem-Alexander en Máxima daarna een tochtje door de stad. Onderweg was er aandacht voor de wetenschap, met een presentatie van de Universiteit Wageningen op het gebied van voedselvoorziening.

Zo'n 50 veteranen brachten een eregroet aan het koningspaar en lieten daarmee zien dat Wageningen ook de stad van de bevrijding is. In de haven stapten de koning en koningin op een boot die hen naar Amerongen brengt. Aan boord spreken ze met een aantal inwoners uit Gelderland en Utrecht.

Het bezoek aan Utrecht is vanaf 15.00 uur te volgen op Journaal24.

Utrecht

Vanmiddag volgt het bezoek aan de provincie Utrecht. Daar gaan Willem-Alexander en Máxima naar Vianen, Nieuwegein, IJsselstein en de stad Utrecht. In Utrecht maakt het paar een wandeling door de multiculturele wijk Lombok. Ze sluiten het bezoek af op het Domplein, in het centrum van de stad.

Vanavond doet de NOS om 19.30 uur verslag van het bezoek aan Gelderland en Utrecht op Nederland 1 en via nos.nl.

STER reclame