EU: extra bezuinigingen Nederland

time icon Aangepast

Nederland moet volgend jaar zeker 6 miljard euro bezuinigen om het begrotingstekort op 2,8 procent te brengen. Tot nu toe bereidde het kabinet zich voor op 4,3 miljard aan nieuwe bezuinigingen en een streefpercentage van 3 procent voor het begrotingstekort, maar dat gaat de Europese Commissie (EC) niet ver genoeg.

De extra bezuinigingen zijn het gevolg van negatieve ontwikkelingen waardoor de Nederlandse economie dit jaar verder krimpt, schrijft de Commissie in een reeks beleidsadviezen [pdf].

Woningmarkt

Nederland krijgt het dringende advies door te gaan met hervormen, onder meer van de woningmarkt, die "een belangrijk probleem" wordt genoemd. Volgens de Commissie zijn de afgelopen tientallen jaren steeds meer starheden en verstorende prikkels ontstaan.

De neiging van huishoudens om zich steeds meer in de schulden te steken voor een eigen woning hangt voor een groot deel samen met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente, schrijft de EC. De geleidelijke beperking van die aftrek, sinds april 2012, en de prikkel om de lening af te lossen zijn nodig, maar worden te traag uitgevoerd, vindt Brussel.

Arbeidsmarkt

Verder moeten meer mensen aan het werk en moet na het verhogen van de AOW-leeftijd ook het pensioen op latere leeftijd ingaan.

Meer investeringen in onderzoek en innovatie zijn nodig om economische groei stimuleren, staat in het beleidsadvies.

STER Reclame