NOS NieuwsAangepast

Gehoor jongeren verder achteruit

Meer jongeren hebben een slecht gehoor. Dat concludeert de Nationale Hoorstichting op basis van 17.000 online oorchecks die vorig jaar werden gedaan.

In 2011 scoorde 30 procent van de deelnemende jongeren tussen de 12 en 25 jaar onvoldoende of slecht. Dat liep vorig jaar op tot 38 procent. Mensen met gehoorschade hebben bijvoorbeeld lange tijd een piep in hun oren na het uitgaan.

Een exacte verklaring voor de stijging heeft de Hoorstichting niet. "Maar we zien wel trends die al jaren gaande zijn. Het is steeds makkelijker om de hele dag muziek om je heen te hebben. Daarnaast is het volumeniveau bij concerten omhoog gegaan", zegt woordvoerder Paul Heere.

Limiet

Om gehoorbeschadiging tegen te gaan, wil de Hoorstichting het probleem op de politieke agenda zetten. "Er is nu onvoldoende aandacht", zegt Heere. Daarom wil de stichting dat preventie van gehoorbeschadiging wordt opgenomen in het Nationaal Programma Preventie, waar de Tweede Kamer donderdag over praat met staatssecretaris Van Rijn.

"Als het onderwerp in dat programma komt, wordt er geld vrijgemaakt en kunnen zorgverleners en gemeenten het probleem tegengaan", zegt Heere.

De PvdA begon deze maand een campagne tegen gehoorschade. Kamerlid Wolbert pleit vandaag in Metro voor een limiet op het geluidsniveau in uitgaansgelegenheden. Zij wil dat de muziek niet boven de 100 decibel uitkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl