Zoutwatervissen weten dankzij de vispassage bij de Oranjesluizen nu ook de weg naar het Markermeer te vinden. Dat blijkt uit proefvangsten bij de Oranjesluizen in Amsterdam.

Rijkswaterstaat onderzocht in het na- en voorjaar welke vissen er door de passage in het IJ kwamen. Spiering, stekelbaars en paling werden verwacht, maar de onderzoekers vonden ook bot en tong in de netten.

Overgangsgebied

Volgens Karel van den Wijngaard van LINKit Consult, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van Rijkswaterstaat, wordt nog veel te weinig getest of de vispassages wel werken. ''De passage bij de Oranjesluizen is in de jaren '90 gebouwd, en toen is maar een beperkt onderzoek naar de effectiviteit geweest.''

Veel vissoorten moeten ongehinderd van zout naar zoet water kunnen zwemmen en andersom. Palingen leven bijvoorbeeld in zoet water, maar planten zich op zee voort. De stekelbaars doet het andersom. Het Noordzeekanaal is voor vissen een fijn overgangsgebied, omdat het water daar langzaam van zoet, via brak, zout wordt. Zo kunnen de vissen langzaam wennen aan de nieuwe omstandigheden.

STER reclame