Servië begraaft laatste koning

Aangepast

Door correspondent Joost van Egmond

Petar II, de laatste koning van Joegoslavië, is vandaag met groot ceremonieel bijgezet in zijn familiegraf in Servië.

De koning, die ruim veertig jaar geleden overleed, kreeg een officiële staatsbegrafenis in aanwezigheid van de huidige president Nikolic.

Petar Karadjordjevic is een nazaat van Karadjordje, een opstandelingenleider die begin 19de eeuw de Turken uit Servië verdreef. Zijn familie regeerde met tussenpozen over Servië en, na de Eerste Wereldoorlog, over Joegoslavië.

Volksvijand

Petar werd koning van Joegoslavië in 1941, vlak voor de nazi's het land binnenvielen. Na de oorlog werd Joegoslavië een socialistische republiek, en de koning en zijn familie werden tot volksvijand nummer één verklaard.

Petar sleet zijn leven in ballingschap en overleed in 1970 in de Verenigde Staten.

Zijn zoon Aleksandar vestigde zich in 2001 in wat inmiddels Servië was geworden. Hij maakt officieel aanspraak op de Servische troon, maar is met de Servische republiek overeengekomen zich kroonprins te noemen.

Familiecrypte

Aleksandar lobbyde jarenlang voor de terugkeer van het stoffelijk overschot van zijn vader en drie andere in ballingschap gestorven familieleden. Alle vier zijn zij nu bijgezet in de familiecrypte in het stadje Oplenac, ten zuiden van Belgrado.

Ambtsdragers waren zondag massaal aanwezig in Oplenac, maar onder het publiek maakte de ceremonie weinig los. Een wake in Belgrado trok vrijdag maar een handvol bezoekers.

STER Reclame