NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Specialisten vaker werkloos

Nederland moet minder medisch specialisten gaan opleiden. Dat zegt het Capaciteitsorgaan, een belangrijke adviesorgaan van de minister van VWS. Ook de artsen zelf zijn voor minder opleidingsplaatsen. Op dit moment worden er te veel specialisten opgeleid, waardoor er steeds meer werkloos zijn. En dat is zonde, want de opleiding duurt gemiddeld twaalf jaar en kost de overheid zo'n 1 miljoen euro.

Ook de Jonge Orde, de beroepsvereniging van jonge artsen, maakt zich zorgen. Volgens de laatste telling kan 5 procent van de jonge specialisten geen baan vinden. 42 procent heeft een tijdelijk contract, waarvan maar een kleine minderheid uitzicht heeft op een vaste baan. Radiologen, kno-artsen en chirurgen zijn het vaakst werkloos. Sommigen wijken uit naar het buitenland, anderen nemen tijdelijke functies aan onder hun niveau.

Vervroegd advies

De Jonge Orde wil voor de probleemspecialismen de instroom aan studenten verminderen. Ook hopen ze op meer tijdelijke functies. Dat kan bijvoorbeeld als gevestigde specialisten hun werkzaamheden versneld afbouwen en eerder plaats maken voor jongeren.

Het Capaciteitsorgaan brengt normaal eens in de drie jaar advies uit over het aantal op te leiden artsen. Beroepsverenigingen bepalen op basis daarvan het aantal opleidingsplekken. Het laatste advies stamt uit 2010. Omdat de huidige situatie vraagt om actie komt het Capaciteitsorgaan eind juni vervroegd met een nieuw advies.

Opleidingsplekken

Sinds 2010 is er nogal wat veranderd, zegt Victor Slenter, directeur van het Capaciteitsorgaan. Zo nemen verpleegkundig specialisten steeds meer taken en bevoegdheden over van artsen. Daarnaast moeten oudere specialisten gemiddeld anderhalf jaar langer doorwerken.

Ook zijn ziekenhuizen en maatschappen terughoudend met het aannemen van nieuwe mensen omdat onduidelijk is hoe de zorg in de toekomst gefinancierd wordt. En tot slot blijkt dat de buitenlandse artsen die hier specialiseren vaak blijven omdat ze hier meer kunnen verdienen. Slenter wil nog geen aantallen noemen, maar zegt al wel dat het aantal opleidingsplekken fors minder wordt.

STER reclame