NOS NieuwsAangepast

Te koop: de privacy van deze man

Deze week bleek maar weer dat je gegevens voor veel bedrijven big business zij. En wat krijg jij? Helemaal geen cent. Federico Zannier woont in New York en is het zat dat anderen verdienen aan zijn gegevens. Daarom biedt hij ze nu zelf aan voor 2 dollar per dag.

Zannier houdt op zijn site zijn internetgedrag sinds februari nauwgezet bij. Zodra hij zijn laptop openklapt, wordt er elke 30 seconden een screenshot gemaakt van de websites die hij bezoekt. Ook houdt hij via GPS-data precies bij waar hij is.

Iets minder interessante informatie, maar toch leuk: hij houdt bij hoeveel meter zijn muis aflegt (tot nu toe meer dan 3 kilometer) en zijn webcam maakt elke 30 seconden een foto van hem. Op die manier verzamelde Zannier tot nu toe 7GB aan informatie, bijna 45000 bestanden.

Tipje van de sluier

Op zijn website wordt een klein tipje van de sluier opgelicht. Maar om precies te zien wat Zannier op een dag heeft gedaan, moet je toch echt 2 dollar neertellen. Dan kan je wel helemaal zelf de dag uitkiezen. Gemiddeld krijg je volgens Zannier zo'n 70 websites, 500 screenshots en 500 webcamfoto's.

Tegen Slate zegt Zannier dat hij probeert de privacy van anderen in zijn logs te waarborgen. Ook zul je waarschijnlijk geen wachtwoorden tegenkomen. "Ik probeer mezelf niet te censureren, maar ik ga voorzichtig om met gevoelige informatie", zegt Zannier. "Omdat je weet dat je wordt gevolgd, verandert natuurlijk toch je internetgedrag."

Waarom Zannier dit project doet? "Als meer mensen hetzelfde doen, zouden marketeers ons direct kunnen gaan betalen. Het klinkt misschien als een vreemd plan, maar dat is het weggeven van onze data voor niks ook."

Kickstarter

Zanniers project is sinds begin deze maand te sponsoren op Kickstarter. Hij wil een browser en een app ontwikkelen waarmee anderen ook zelf hun data kunnen verkopen. Zijn streefbedrag heeft hij al gehaald.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl