NOS NieuwsAangepast

Eis 5,5 jaar tegen bedrijvendokter

Het Openbaar Ministerie heeft 5,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen 'bedrijvendokter' Joep van den Nieuwenhuijzen wegens omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude en het bezit van een vals paspoort.

De voormalige eigenaar van de failliet gegane RDM-werf is de hoofdverdachte in het Rotterdamse havenschandaal.

Omkoping

Volgens officier van justitie Koos Plooij is er genoeg bewijs dat Van den Nieuwenhuijzen tussen 1999 en 2004 toenmalig directeur Willem Scholten van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam heeft omgekocht.

Zo mocht Scholten gratis wonen in een appartement in Antwerpen dat Van den Nieuwenhuijzen speciaal voor dit doel had gekocht.

SS Rotterdam

Van den Nieuwenhuijzen heeft het ss Rotterdam gebruikt om leningen los te krijgen bij bedrijven. Zo kreeg hij 90 miljoen euro bij elkaar waarvan hij zo'n 9 miljoen aan de Rotterdam heeft besteed en de rest voor zichzelf heeft uitgegeven.

Ook traceerden politie en justitie betalingen van in totaal 1,2 miljoen euro door de bedrijven van Van den Nieuwenhuijzen naar een geheime rekening in Zwitserland. Die rekening bleek op naam van Scholten te staan.

In ruil hiervoor heeft Scholten volgens het OM Van den Nieuwenhuijzen en zijn bedrijven bevoordeeld door coulant te zijn als er huurachterstanden waren. En Scholten stelde samen met Van den Nieuwenhuijzen documenten op waarin het havenbedrijf zich garant stelde voor leningen aan RDM.

Leningen

Dankzij de bankgaranties wist Van den Nieuwenhuijzen voor tientallen miljoenen euro's aan leningen los te krijgen bij banken.

Door het faillissement van RDM zijn banken voor tientallen miljoenen euro's het schip in gegaan. Volgens het OM waren de garanties vals.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde in 2010 Willem Scholten al tot een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl