NOS NieuwsAangepast

Free Record Shop vraagt faillissement aan

'Vroeger', toen je nog geen Spotify en iTunes had, toen ging je nog gewoon elke week naar de platenboer op de hoek om het laatste singletje te scoren. Vaak deed je dat bij de Free Record Shop, maar dat gaat binnenkort waarschijnlijk niet meer. Daar staan de singletjes al een tijdje stof te vangen. De Nederlandse tak van de platenboer heeft faillissement aangevraagd.

Free Record Shop gaat nog in overleg met de curator om te kijken of er doorstart in afgeslankte vorm mogelijk is. Ook wordt gekeken of de 141 filialen vooralsnog open kunnen blijven. De 755 medewerkers, de vakbonden en leveranciers zijn op de hoogte gebracht.

"Veranderende markt"

De financiële problemen van Free Record Shop zijn ontstaan door, zoals het bedrijf zegt, "de veranderende markt en de niet herstellende economie". Het consumentenvertrouwen daalt al een paar jaar. Dat was voor het bedrijf reden om een reorganisatie door te voeren, die nog in volle gang is. Daarbij zijn tientallen winkels gesloten, onder meer de Free Record Shops op NS-stations.

Free Record Shop België en Game Mania zijn niet bij het faillissement betrokken en blijven zelfstandig voortbestaan.

Mislukte avonturen

In 1971 vestigde Hans Breukhoven zijn eerste platenzaak in Schiedam. De zaak groeide uit tot een keten van ruim 350 winkels in de Benelux en Scandinavië, met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro.

Sinds een jaar of zes zijn er problemen, mede door mislukte avonturen in Scandinavië. In november vorig jaar trad Breukhoven terug uit het dagelijks bestuur. Op de vraag of hij het zinkende schip verlaat, antwoordde hij toen in het Radio 1 Journaal: "Een zinkend schip? 100 procent zeker niet. Free Record Shop is nog steeds een goed varende boot, financieel krachtig genoeg om deze storm te doorstaan."

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl