NOS NieuwsAangepast

Hevige overstromingen Noorwegen

In het zuidoosten van Noorwegen zijn honderden mensen geëvacueerd na overstromingen. Die worden veroorzaakt door overvloedige regenval en snel smeltende sneeuw.

Vooral in de buurt van Lillehammer en Oslo is veel overlast als gevolg van overstromingen en instortingen. Zo zou een brug van de snelweg E6 zijn ingestort.

Honderden mensen zijn geëvacueerd uit het grensgebied met Zweden en in de buurt van Oslo. In dit gebied woont ongeveer de helft van de Noorse bevolking.

Tot nu toe is er niemand gewond geraakt, maar de materiële schade is omvangrijk. Het zal naar verwachting lang duren voordat alles is opgeruimd en de wegen weer goed begaanbaar zijn.

Dammen

Het normale smeltwater in de rivier heeft in combinatie met uitgebreide regenval op verschillende plaatsen geleid tot een onhoudbare situatie. De autoriteiten vrezen dat sommige dammen het niet zullen houden. Met helikopters worden die vanuit de lucht geïnspecteerd en worden de waterstromen in de gaten gehouden.

Volgens de Noorse Rijkswaterstaat zal de waterstand in het Mjøsa-meer, dat midden in het getroffen gebied ligt, nog 90 centimeter stijgen, tot het zijn hoogste niveau bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl