Pinverwerker Equens ziet voorlopig af van plannen om pingegevens door te verkopen aan bedrijven. Gisteren lieten de Rabobank en ABN Amro bij navraag door de NOS al weten twijfels te hebben over de plannen. SNS Bank gaf vandaag aan niet mee te zullen doen met het verkopen van transactiegegevens.

In een persbericht zegt Equens tot nader order alle activiteiten rond de plannen te staken. "Aanleiding voor dit besluit is de maatschappelijke onrust die is ontstaan." Equens zegt dat het om integere plannen ging, waarbij de data niet herleidbaar zouden zijn tot individuele pashouders.

Enorme behoefte

Privacyexperts, de Consumentenbond en D66 hebben echter bezwaren tegen de plannen, omdat de gegevens in bepaalde gevallen toch te herleiden zouden zijn.

Equens hoopt in de toekomst alsnog pindata te kunnen verkopen omdat hier nu eenmaal veel geld mee te verdienen valt. "Laten we wel wezen: er is een enorme behoefte aan dit soort data vanuit de markt", aldus een woordvoerder in het NOS Radio 1-journaal.

Daarom gaat het bedrijf opnieuw met betrokken partijen in gesprek om te kijken wat er mogelijk is en waar iedereen zich achter kan scharen. Volgens een woordvoerder komen er alleen vervolgstappen als er alsnog een breed maatschappelijk draagvlak ontstaat.

Informatie

De plannen waren vergevorderd. Op een site waar Equens de dienst aanprijst, valt te lezen welke informatie winkeliers konden kopen. Het zou onder meer gaan over hoeveel geld klanten besteden bij een winkel, hoe vaak ze komen, in welke filialen ze komen, op welke afdelingen ze geld uitgeven en op welke dagen ze komen.

STER reclame