Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet verder worden teruggebracht. Dat zeggen minister Schippers en staatssecretaris Dijksma in reactie op een onderzoek van de Consumentenbond.

Uit dat onderzoek blijkt dat 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van de biefstukken besmet is met de ESBL-bacterie. Die bacterie is resistent tegen antibiotica, waardoor de bestrijding van infectieziekten wordt bemoeilijkt.

'Bekend probleem'

De minister van Volksgezondheid en de staatssecretaris van Economische Zaken bestuderen het onderzoeksrapport nog. Maar Schippers is niet verbaasd over de conclusies. "Dit is een bekend probleem."

Dijksma wijst erop dat het antibioticagebruik in de veehouderij sinds 2009 al met 50 procent is verminderd. "Het streven is om daar 70 procent van te maken."

'Was je handen'

Schippers adviseert consumenten voorlopig om hun stukje vlees vooral goed gaar te bakken. "En was je handen. En ga niet op de plank waar vlees op is gesneden, ook nog je tomaten snijden."

Voor kalfsvlees geldt eigenlijk hetzelfde als voor kip, concludeert Schippers. "Zorg dat je alles wat je bij de rauwe kip gebruikt, niet bij je groenten gebruikt."

STER reclame