NOS NieuwsAangepast

Verzet coffeeshops Limburg groeit

Steeds meer Limburgse coffeeshops verkopen wiet aan buitenlanders. Het gebeurde al in Maastricht, Sittard en Roermond, maar nu ook in Geleen, Weert, Heerlen en Kerkrade. Dat laten de coffeeshops weten via hun advocaat.

De coffeeshops baseren zich op een recente uitspraak van de rechtbank over het coffeeshopbeleid in Maastricht. "Uit die uitspraak blijkt dat je onder omstandigheden best onderscheid mag maken tussen burgers, maar dan moet er wel een hele goede reden voor zijn", zegt advocaat André Beckers.

Overlast

Burgemeester Hoes (VVD) van Maastricht is daar bijvoorbeeld niet in geslaagd, zegt Beckers. Volgens hem beweert Hoes dat de buitenlandse kopers overlast veroorzaken, maar kan hij dat niet bewijzen.

Burgemeester Hoes zei eerder dat andere Limburgse burgemeesters wel eens grote moeite zouden kunnen hebben om aan te tonen dat buitenlanders problemen veroorzaken. Beckers: "Hoes heeft onbedoeld coffeeshophouders in andere gemeenten aangespoord zich tegen het beleid te keren.''

Volgens de advocaat lokken de coffeeshophouders een rechtszaak uit door weer wiet aan buitenlanders te verkopen. "Vergelijk het maar met het rookverbod. Ook toen lieten caféhouders bezoekers roken om een procedure te beginnen", zegt Beckers.

Gezag

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie noemt de redenering van de coffeeshops onjuist. Volgens hem moeten ze het vonnis van de rechtbank in Maastricht beter lezen. "Daar staat niet in dat sluiting van de coffeeshop onjuist was, maar dat het beter gemotiveerd moet worden en dat is zeker mogelijk", zegt Opstelten.

De coffeeshops riskeren een inval en mogelijk sluiting, zegt Opstelten. "Dus wat dat betreft is het verstandig als ze luisteren naar het gezag." Hij steunt de Limburgse gemeenten en zegt dat als die agenten te kort komen, hij ze tegemoet zal komen.

Ook wil Opstelten zo snel mogelijk een bezoek aan Limburg brengen. Hij zou eigenlijk vandaag al naar Maastricht gaan, maar dat is vanwege het debat in de Tweede Kamer over de zorgfraude niet doorgegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl