NOS NieuwsAangepast

Tachtiger breekt record Everest

Een 80-jarige Japanner heeft gisteren de top van de Mount Everest bereikt. Yuichiro Miura is de oudste klimmer ooit die de hoogste berg ter wereld bedwong, maar hij kan waarschijnlijk maar kort van zijn record genieten. Volgende week is de 81-jarige Nepalees Min Bahadur Sherchan van plan de berg te beklimmen.

Toen hij 70 en 75 jaar oud was beklom Miura de berg ook al eens. Die laatste keer vestigde hij net geen record, doordat Sherchan een dag eerder de top had gehaald op 76-jarige leeftijd.

Dak van de wereld

Miura legde gisteren de laatste etappe naar de top af in zeven uur, samen met negen anderen, onder wie zijn zoon en zes sherpa's. Vanaf het dak van de wereld belde hij naar zijn familie in Japan met een satelliettelefoon.

"Ik had nooit gedacht dat ik op mijn tachtigste nog eens de Everest zou beklimmen. Het is een prachtig gevoel, alhoewel ik volledig uitgeput ben." Miura noemde zijn daad een eerbetoon aan Moeder Natuur.

Miura werd in januari nog geopereerd aan een hartritmestoornis. Ook had hij enkele jaren terug zijn bekken en dijbeen gebroken bij een skiongeluk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl