NOS NieuwsAangepast

Regering luisterde Edward VIII af

De Britse regering heeft in het geheim de telefoongesprekken van koning Edward VIII afgeluisterd. Dat blijkt uit stukken die zijn vrijgegeven door het Britse Nationale Archief.

Onder de stukken die zijn vrijgegeven is een handgeschreven briefje (.pdf) van 5 december 1936, waarin de minister van Binnenlandse Zaken het hoofd Posterijen opdracht geeft de telefoongesprekken vanaf Buckingham Palace en het landgoed Windsor in de gaten te houden. Het document kreeg de classificatie 'Most Secret'.

Wallis Simpson

Het Britse koningshuis was op dat moment in crisis doordat Edward wilde trouwen met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Dat leverde problemen op doordat de Anglicaanse Kerk de scheiding niet erkende, terwijl Edward als Brits staatshoofd de kerk moest leiden.

Omdat Edward zijn plannen leek door te drukken, was premier Baldwin al opgestapt. Minister Simon gaf daarop opdracht de telefoontjes van en naar het vasteland in de gaten te houden. Wallis Simpson verbleef op dat moment bij vrienden in Frankrijk. Details over de afgeluisterde gesprekken zijn niet aangetroffen.

Terugtreden

Kort nadat de opdracht tot afluisteren was gegeven, trad Edward alsnog af en werd zijn jongere broer koning. Edward trouwde later met zijn geliefde en leidde een teruggetrokken leven.

De documenten die nu zijn vrijgegeven lagen jarenlang te verstoffen in een kamertje in het regeringscentrum, omdat het te moeilijk was ze goed te catalogiseren. Ook verslagen van een dronken avondje (.pdf) van Stalin met Churchill en de voorbereidingen van D-Day zijn vrijgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl