NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers: eeuwige jeugd ontdekt

Goed nieuws: ook jij kan het geheim van de eeuwige jeugd doorgronden. Dat hopen onderzoekers in Amsterdam en Lausanne althans. Ze hebben in muizen en wormen de genen gevonden die bepalend zijn voor hun ouderdom. De wetenschappers denken dat hun onderzoek het wellicht ook mogelijk maakt om mensenlevens te verlengen.

Het heeft allemaal te maken met MRP-genen, die de levensduur bepalen. De MRP-genen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van de zogeheten mitochondriale eiwitten. Die eiwitten maken deel uit van de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen. Als die minder actief zijn, kunnen ze langer met hun energie voort en dat heeft een levensverlengend effect.

Lang verhaal kort: het is de onderzoekers gelukt om het leven van de muis met de helft te verlengen door de activiteit van de MRP-genen te halveren. Ook wormen leefden op deze manier iets langer. Die zijn bovendien ook gezonder en fitter dan 'normale' wormen.

Gezonde levensjaren

De onderzoekers willen nu kijken hoe actief de MRP-genen bij een dier zijn en of dat voorspellende waarde heeft voor de levensduur. Bij mensen zou het vervolgens hetzelfde moeten werken, denken de wetenschappers. Zo zou je een mensenleven kunnen verlengen, en vooral het aantal gezonde levensjaren.

Dat zou het wellicht mogelijk maken om het leven van mensen te verlengen en, vooral, het aantal gezonde levensjaren te vergroten. Het onderzoek staat vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl