NOS NieuwsAangepast

Brussel: actie tegen belastingfraude

De Europese regeringsleiders hebben op de top in Brussel afgesproken verder na te denken over de aanpak van belastingfraude en -ontwijking (.pdf). Voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy noemde het na afloop een politieke doorbraak dat er op Europees niveau de politieke wil is om in actie te komen.

De regeringsleiders hebben afgesproken dat zij voor de zomer een besluit nemen over de bestrijding van btw-fraude. Ook heeft de Europese Commissie van de regeringsleiders het mandaat gekregen om voor een nieuwe spaarrichtlijn te gaan onderhandelen met landen als Zwitserland en Monaco. Ook gaan alle EU-landen automatisch bankgegevens uitwisselen.

Verder moet er in meer samenhang gekeken worden naar vennootschapsbelasting. Of dat laatste ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse postbusfirma's is onduidelijk. Na afloop wilde premier Rutte daar niets over zeggen. Hij benadrukte alleen dat: "Nederland niets doet wat niet mag".

Politiek gevoelig

Belastingpolitiek is op de eerste plaats een nationale aangelegenheid en ligt daarom politiek erg gevoelig. Enkele maanden geleden was een dergelijk akkoord nog ondenkbaar volgens Van Rompuy, maar de economische crisis heeft een nieuw momentum gecreëerd.

Volgens Van Rompuy is het niet meer aan de burger uit te leggen dat enerzijds miljarden aan belastinggeld nodig zijn om banken en landen te redden en anderzijds voor honderden miljarden belasting wordt ontdoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl