NOS NieuwsAangepast

Regels dierenwelzijn genegeerd

Houders van varkens en vleeskuikens lappen dierenwelzijnsregels massaal aan hun laars.

Meer dan 30 procent van de varkenshouders en 54 procent van de vleeskuikenhouders houdt de dieren niet zoals dat zou moeten, schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport.

De cijfers hebben betrekking op 2011. In dat jaar werden strengere regels van kracht voor het houden van vleeskuikens.

De meest voorkomende overtredingen waren een gebrek aan licht en frisse lucht in de stal. Ook werd gekeken naar ruimte voor het dier, de beschikbaarheid van schoon water en afleidingsmateriaal.

Nieuwe regels

Kalveren werden in bijna 30 procent van de gevallen niet conform de regels gehouden. Bij legkippen lag het aantal overtredingen in 2011 wel onder de 20 procent, het streefcijfer van het ministerie van Economische Zaken.

De Rekenkamer plaatst vraagtekens bij dat cijfer, omdat het is gebaseerd op metingen van de sector zelf. Uit ander, onafhankelijk onderzoek komt een overtredingspercentage van 36 naar voren.

Voor het houden van varkens werden dit jaar nieuwe regels ingevoerd. De Rekenkamer zegt dat de meetresultaten uit 2011 gelden voor de toenmalige regelgeving.

Geringe vooruitgang

Volgens de Rekenkamer wordt slechts "geringe vooruitgang" geboekt op het gebied van dierenwelzijn. In het rapport wordt ook kritiek geuit op de invoering van nieuwe regels.

Vaak zitten er jaren tussen een besluit en het moment waarop regels van kracht worden. Niet zelden wordt die termijn verder verlengd.

De Rekenkamer ziet ook positieve ontwikkelingen. Zo is het aantal overtreders onder varkenshouders sinds 2008 gedaald. Ook zijn de Nederlandse regels voor het houden van varkens op enkele punten strenger dan de Europese.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl